Program Zdravé oči už v škôlke získal ocenenie

Program Zdravé oči už v škôlke podporuje zrakové zdravie najmenších. Merania realizujú pracovníci a pracovníčky Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Nemohol by však fungovať bez podpory spoločnosti BILLA a o.z. BILLA ľuďom i PR agentúry AMI COMMUNICATIONS SLOVAKIA. Vďaka nim získal prestížne ocenenie PROKOP.  

Preventívny program Zdravé oči už v škôlke získal v kreatívnej súťaži PR projektov PROKOP 1. miesto v kategórii Corporate Social Responsibility (CSR, teda Spoločenská zodpovednosť firiem). Odborná porota na ňom vyzdvihla dlhoročný spoločenský prínos v oblasti zdravia, celoslovenský zásah komunít v materských školách, ako aj PR prevedenie a spoluprácu s detským speváckym duom PACI PAC.

„Zisk ceny PROKOP 2023 si veľmi vážime a sme radi, že aj BILLA je súčasťou toho najlepšieho, čo vzniklo na slovenskej PR scéne. Zdravé oči už v škôlke sú naším stabilným projektom spoločenskej zodpovednosti, vďaka ktorému sa podarilo včas odhaliť očné poruchy už u tisícok detí. Obľúbenosť tohto programu a jeho veľký význam potvrdzuje aj fakt, že v aktuálnom ročníku sa naše kapacity naplnili už v prvých dňoch registrácie,“ povedala Jana Gregorovičová, senior CSR špecialistka BILLA a podpredsedníčka predstavenstva o. z. BILLA ľuďom. Súťaž PROKOP odmeňuje od roku 2010 tie najkreatívnejšie a najinovatívnejšie PR kampane uplynulého roka. Vyhlasuje ju Asociácia public relations na Slovensku. Okrem tejto ceny získal v minulosti preventívny detský program aj ocenenie VIA BONA SLOVAKIA 2022.

7. ročník programu plní rovnaký cieľ – zmerať zrak dvadsiatim tisíckam detí v štyroch stovkách materských škôl. Zameranie na škôlkarov nie je samoúčelné, zrak detí sa najdynamickejšie vyvíja práve v období od 3 do 6 rokov a zároveň najoptimálnejšie reaguje na prípadnú liečbu. Problémom je, že dieťa nedokáže povedať, že dobre nevidí, a ani rodič či učiteľ nemusí nič spozorovať. Práve preto chodia vyškolené pracovníčky a pracovníci Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska do materských škôl a pomocou binokulárneho autorefraktometra zrak skontrolujú.

Meranie je rýchle, bezkontaktné a najmä bezbolestné. Dokáže odhaliť mnohé zrakové vady: ďalekozrakosť (hyperopia), krátkozrakosť (myopia), astigmatizmus, strabizmus (škúlenie), amblyopia (tupozrakosť). Odbornou garantkou programu je primárka Kliniky detskej oftalmológie LF UK a NÚDCH MUDr. Beáta Bušányová.

Novinkou aktuálneho ročníka je zapojenie obľúbenej detskej skupiny PACI PAC. Spolu s nimi vznikla aj unikátna pieseň, ktorá hravou formou šíri povedomie o programe, aktivitách precvičujúcich zrak i potravinách vhodných pre zdravý vývin očí. Pesničku už na sociálnych sieťach vzhliadlo 137 000 detí, viac ako 2 500 návštevníkov ju spoznalo na turné PACI PAC a zhruba 4 500 ľudí si ju vyhľadalo na Spotify. Škôlky, ktoré sa do programu zaregistrovali, dostali exkluzívnu príležitosť „vytancovať si“ vo videosúťaži súkromný koncert PACI PAC. To sa podarilo MŠ zo Štúrovej ulici v Leopoldove.

Pieseň „Zdravé oči už v škôlke“ od PACI PAC si môžete pozrieť tu:
https://www.youtube.com/watch?v=Ql_ACp_R4_w