Spravodajca ÚNSS: 23. marec 2017

Spravodajcu si môžete prečítať aj online na internetovej stránke: Spravodajca ÚNSS: 23. marec 2017

Ak máte zaujímavé informácie, o ktorých by ste chceli informovať ostatných členov a kolegov, prosím pošlite spracovanú správu aj s prílohami na emailovú adresu dusana.blaskova@unss.sk - Vaše informácie uverejníme ako na webstránke ÚNSS, tak aj v spravodajcovi.

Aktuality

Bodka k bodke alebo Vyhlásenie Súťaže braillovských esejí 2017

Patríte k tým, ktorí sa radi oháňajú perom, resp. pichťákom? Nastal váš čas! Európska únia nevidiacich v spolupráci so spoločnosťou Onkyo Corporation a Braille Mainichi vyhlásili 11. ročník Súťaže braillovských esejí. Tohtoročné témy ponúkajú možnosť zapojiť sa naozaj každému.

Časopis Dúha po novom

Dvojmesačník únie o hlavných aktivitách prináša vo svojom už 17. ročníku zmeny, a to zmeny veru neprehliadnuteľné – väčší rozsah, pestrejšie informácie, výraznejší priestor venovaný názorom, skúsenostiam a postrehom čitateľov, samostatnú kultúrnu prílohu a zmeny v podmienkach distribúcie.
Pozrite sa, čo vás čaká a neminie v novej Dúhe.

Návrh obmedzenia liečby pre pacientov s degeneratívnymi ochoreniami zraku

Ohľadom búrlivo diskutovaného návrhu na výrazné zúženie indikačného obmedzenia na liečbu vlhkej formy vekom podmienenej degenerácie makuly a diabetického makulárneho edému, ktorý v polovici februára uverejnila Všeobecná zdravotná poisťovňa, ešte nepadlo definitívne rozhodnutie. Stále sme len na polceste k riešeniu obmedzenia liečby pre pacientov s degeneratívnymi ochoreniami zraku.

Výstava Farby Brazílie aj pre nevidiacich

Adelio Sarro pracuje s výrazne členeným povrchom, pravá strana každého jeho obrazu ponúka „legendu“ – vzorku štruktúry a vysvetlivku v Braillovom písme. Do 14. apríla ste všetci srdečne vítaní v ŠVK v Banskej Bystrici na výstave jeho diel pod názvom Farby Brazílie aj pre nevidiacich - Umenie pre všetkých.

Oproti vlaňajšku vzrástol výnos Bielej pastelky o neuveriteľných 33,79 %

Služby pre nevidiacich a slabozrakých, integračné aktivity, obhajoba práv ľudí so zdravotným postihnutím, kurzy práce s PC a informačná prístupnosť, odstraňovanie architektonických bariér, práca s verejnosťou a prevencia. To sú v hrubej skici oblasti, ktoré Biela pastelka 2016 vďaka rekordnému výnosu podporí.

Patronát nad dvomi nitrianskymi pokladnicami prevzali žiaci ZŠ

Novinkou minulého roka bola celoplošná výmena pôvodných plyšových pokladníc za laminátové v podobe makety vodiaceho psa so šteniatkami. Tento rok v novinkách pokračujeme – žiaci dvoch ZŠ v Nitre sa stali krstnými rodičmi a prevzali nad pokladnicami Štvornohých očí ochrannú ruku.

EÚ má výlučnú právomoc vo veci ratifikácie Marakéšskej zmluvy

Európsky súdny dvor svojím rozhodnutím zabezpečil cezhraničnú prístupnosť kníh, čo zmení svet všetkých ľudí, ktorí z určitých dôvodov nemôžu čítať bežné texty, teda nielen tých so zrakovým postihnutím, ale napr. aj ľudí s poruchami čítania. Marakéšsku zmluvu prijali členské štáty Svetovej organizácie duševného vlastníctva v roku 2013 a jej hlavným cieľom je povýšiť práva ľudí so zníženou schopnosťou čítať..


Podporte naše aktivity pre nevidiacich a slabozrakých ľudí prostredníctvom finančného daru v ľubovoľnej výške priamo cez web na tomto odkaze: https://unss.darujme.sk/52/. Ďakujeme.



Spravodajcu vydáva Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Internetová stránka: http://unss.sk
Ak Spravodajcu ÚNSS do svojej emailovej schránky dostávať nechcete, napíšte nám prosím mail: blaskova@unss.sk
Kontakt: Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, Sekulská 1, 84250 Bratislava, unss@unss.sk