Html (HyperText Markup Language) je popisný (značkový) jazyk pomocou ktorého popisujete ako budú jednotlivé elementy (texty, obrázky ..) zobrazené v prehliadači. Html dokument je obyčajný textový dokument. Na vytváranie html dokumentov stačí ľubovoľný textový editor, ktorý vie ukladať čistý text napr.: NotePad, môžete použit aj iné editory a využiť možnosť exportu do formátu html. Ideálne je ak použijete špecializované editory, určené priamo na tvorbu html kódu ako napríklad: pspad (volne šíritelný). Na špecifikovanie zobrazenie elementov v prehliadači používa jazyk html značky (tag). Každá značka je uzatvorená v zátvorkách . Značky môžu byť párové napr. telo stránky majú začiatok a koniec. Nepárové napr.
je novy riadok. Tagy môžu mať aj atribúty, ako napríkladtag body ma atribút bgcolor="#000000" ktorý určuje farbu pozadia. Koment v HTML: Ak chceme niečo odkomentovať, čiže nechceme, aby bol nejaký text zobrazený na stránke, tak použijeme: Každá stránka by mala obsahovať tieto časti:  označenie typu dokumentu, verzia HTML (bežný dokument, striktné HTML 4,01) alebo  označenie typu dokumentu, verzia HTML (dokument s rámcami) príklad stránky:   {začiatok html dokumentu}    {začiatok hlavičky}      {meta informácie: autor, kódovanie, popis, ..} {kódovanie, v ktorom bola stránka vytvorená, napr.: windows1250}      Prvá stránka {názov stránky, titulok}    {koniec hlavičky}    {začiatok tela dokumentu, zobraziteľná časť}   ......   {koniec tela dokumentu}  {koniec html dokumentu}    META značky (META tag) Meta značky majú význam v tom, že dodávajú informácie špecifické pre danú službu alebo server. Použitie meta značiek patrí k "vyššej" škole HTML, ale napriek tomu sú dôležité a uvedieme si zopár príkladov. alebo poskytuje informáciu o tom, akú znakovú sadu používa váš html dokument, v našom prípade to bude zrejme Windows 1250 pre profesionálnejšie nasadenie je výhodnejšie dodržiavať kódovanie ISO-8859-2. POZOR! Musíte mať editor schopný pracovať a a ukladať texty v tomto kódovaní.  zadáva počet sekúnd, po ktorých sa automaticky načíta dokument na adrese za URL  zadáva informácie pre robotov, ktoré prehľadávajú váš web, použiť môžeme nasledujúce parametre: noindex, index, nofollow, follow, resp. ich ľubovoľnú kombináciu, navzájom ich oddeľujeme čiarkou  stručný popis stránky  kľúčové slová pre indexovacie služby  zadávame dátum, do kedy je naša stránka platná, po tomto termíne ju indexovacie stroje vyradia z databázy Užitočný zdroj ohľadom META značiek, vrátane generátora META značiek môžete nájsť na adrese http://www.submitcorner.com/Guide/Meta/.   Telo stránky (body section) táto značka má nasledovné doplňujúce atribúty:    BACKGROUND - obrázok na pozadí BGCOLOR - farba pozadia TEXT - farba textu LINK - farba nenavštívených odkazov VLINK - farba navštívených odkazov ALINK - farba aktívnych odkazov  Farby sa zadávajú ako trojica hexadecimálnych čísel: #RRGGBB (R - červená, G - zelená, B - modrá)     Zoznami Nečíslovaný zoznam Nečíslovaný zoznam sa vkladá párovým tagom UL. Ten obsahuje jednotlivé položky - LI. Atribút TYPE tagu UL určuje typ odrážky. Môže nadobudnúť hodnotu disc (predvolené, plný krúžok), square (prázdny štvorček) alebo circle (prázdny krúžok). Číslovaný zoznam Podobá sa predchádzajúcemu príkladu, ale miesto kruhov a štvorcov používa ako odrážky čísla. Teraz používame párový tag OL. Položky sa značia rovnako (LI).
  1. Prvá položka
  2. Druhá položka
  3. Tretia položka
Tagu OL môžeme pripísať atribút TYPE, určujúci typ číslovania. Hodnoty sú nasledovné: Typy číslovania: 1 - arabské číslice  a - malé písmená  A - veľké písmená  i - malé rímske čísla  I - veľké rímske čísla Pozrite si tento kód.
  1. Prvá položka
  2. Druhá položka
  3. Tretia položka
Nadpisy Nadpisy maju šesť úrovní. Ich tag je pismenko h s cislom od 1 do 6.

nadpis úrovne jeden

nadpis úrovne dva

nadpis úrovne tri

...
nadpis úrovne šesť
Pozor! Nadpisom s vyšším číslom by mal predchádzať nadpis s nišším číslom, aby bola zachovaná správna štruktúra nadpisov a pomocou čítačov obrazovky sa vieme po nich rýchlo pohybovať. Rýchly príklad tela stranky:

prvy nadpis

blabla bla text.

prvy nadpis urovne dva

...

druhy nadpis urovne dva

...

nadpis urovne tri

...

dalsi nadpis na urovni jeden

... Tabulky Základom je párový tag TABLE. Doňho vkladáme riadky TR a stĺpce TD.
Bunka 1 Bunka 2
Bunka 1 Bunka 2
Na ohraničenie Použijeme atribút BORDER tagu TABLE. Hodnotou je šírka rámčeka. ... Ďalšími dôležitými atribútmi značky TABLE sú SUMMARY (popis tabuľky)a WIDTH (šírka tabuľky). Použijeme tag CAPTION. Ten sa nachádza priamo v TABLE, aby boli dodržané podmienky úplnej prístupnosti pre jaws a pod... Za tagom caption ide tag tbody ako telo tabulky.
...
Ukážka správnej tabuľky
V riadku tabuľky TR sa môže nachádzať aj tag TH - záhlavie. Mal by to byť prvý riadok tabulky. Tag TR má zas atribúty ALIGN (zarovnanie - left, center, right, justify, char) a VALIGN (vertikálne zarovnanie - top, middle, bottom, baseline).
Ukážka správnej tabuľky
Miesto Príchod Odchod Číslo spoja
Košice - 15:00 5612
Bratislava 18:00 18:30 5947
Žilina 20:50 - -
Niekedy sa zíde, aby bunka presahovala cez viac riadkov. Skúsime tagu TD priradiť atribút ROWSPAN s hodnotou 2.
Presahujúca Bunka 2
Bunka 3
Podobne sa správa aj COLSPAN, ale bunka bude presahovať cez stĺpce.
Presahujúca
Bunka 2 Bunka 3
Obrázky na stránke: Tag na vkladanie obrázka je nepárový tag. img atributy: 1. SRC (source/zdroj) teda nazov alebo cesta k obrazku ak nie je v rovnakom priečinku ako obrázok. 2. ALT - alternatívny popis, aby jaws vedel precitat čo je na obrázku. príklad: logo Odkazy: ODkaz ma párový tag nazov Nato aby odkaz niekam ukazoval potrebuje atribút href, ktorý odkazuje na súbor alebo adresu na internete, kde sa človek dostane po stlačení odkazu. príklad: moj odkaz na google  podstranka Pár užitočných tagov odsek -

...

časť -
...
počíarknutie textu - ... tučné písmo - ... centrovanie
...